Historien om Blodvite

Låt oss ta dig tillbaka till 1500-talet, när  Gustav Vasa började regera i detta land. Det här är berättelsen om Egil Blodvite, en av kungens främsta skjutfogdar och armborstsoldat.

Dansken har invaderat Stockholm och skapar härmed det berömda Stockholms blodbad. Gustav Vasa beslutar sig att resa upp till Dalarna och ta kontakta med  skjutfogdarna i Dalarna, där bland Blodvite.  Egil Blodvite var skjutfogde samt armborstmakare över Mora och Älvdalens socken.

Blodvite var en burdus och hård man, fruktad av många. Ryktet om honom och hans skicklighet med armborsten var väl förankrad hos både fienden och bland allierade. Detta får dansken sedemera erfara efter det att Gustav Vasa skidat upp till Sälen och tillbaka till Mora, för att samla sin krigshär, som Blodvite var en viktig del av,  för att sedan hämnas Stockholms blodbad.

Stockholm har i århundraden haft armborstsoldater som skydd mot stadens fiender och detta kan nu upplevas med vårt historiska skytte.

Armborstskytten har alltid varit en fruktad och viktig del av krigsmaskinen. Man pratade om att armborstet  var djävulens påfund och påven förbjöd under 1100-talet, användandet av vapnet mot kristna. Men rövare, banditer och övrigt pack kunde få en armborstbult i pannan. Det var även under denna tid som armborstet fick sitt stora genombrott,

Armborstet har betytt mycket för Sverige som land och dess historia och var en gång i tiden ett nationalvapen.

Observera!

Namnet och karaktären Egil Blodvite är påhittat men händelser i vår berättelse är enligt historien.